De dag moet nog beginnen en hij kan al niet meer stuk. Eén van de eerste mailtjes is er eentje van kleindochter Léonie. Vanuit Leuven stuurt ze het resultaat van haar vijf partiële examens; ze is voor alles geslaagd. Wauw…Proficiat Léonie. Fiere grootouders zijn we…
Aan de ontbijtceremonie van Macaron is er niet veel veranderd. Alhoewel; we krijgen nu ook Belgische pistoleekes en Franse croissants aangeboden. Hmmm… lekker!
Reeds vroeg in de morgen zijn de meidjes reeds aan het wassen en plassen.
De ligging van Macaron blijft uniek.
Rond 10 u trekken we er op uit voor een wandeling in Franschhoek. Het is dan al 24 graden. Door de vele galerijtjes en winkeltjes raken we al vlug in verschillende groepjes gesplitst. Maar sowieso hebben we terug afspraak om 11u30 in Macaron. Trouwens, om 13 u hebben we geserveerd in Terroir in Stellenbosch, ook al een wijnkasteel met restaurant.
Onderweg van Franschhoek naar Stellenbosch.
Om bij Terroir te komen moeten wel door de centra van Pniel en Stellenbosch. Er zijn heel veel ronde punten en verkeerslichten en hierdoor raken we tot twee maal toe in een lange file. Met een kwartiertje vertraging arriveren we uiteindelijk ter bestemming.
We rijden een paar kilometer in file achter een camion met wegarbeiders in de laadbak. We hebben een leuk gebarentaal onderonsje met die mannen.
De tuinman van “Terroir” is de tuinperken aan het opkuisen tegen onze komst.
Op de parking heb ik een leuk gesprekje met Madoda. Gesprekje over zijn afkomst en zijn Ethiopisch-Christelijke godsdienst.
De eerste indruk van Terroir is niet zo denderend. Zeker niet in vergelijking met de meeste andere wijndomeinen die we reeds mochten bezoeken.
Terroir; voedsel van Moeder Aarde.
Het culinaire gedeelte echter maakt alles goed. Coreen, onze dienster serveert ons gerechtjes waarvan onze smaakpapillen als het ware bedwelmen. Extreem lekker! Dit smakenpaleis komt zeker op nummer twee, en misschien zelfs op nummer één van ons Afrikaans gastronomisch lijstje.
Kippelever met foie-gras… een streling voor de smaakpapillen…
en ook de springbok is overheerlijk.
Terroir heeft zelfs een kookboek uitgebracht. Dat wil al iets zeggen…
De Chardonnay “Kleine Salze” is een zalige wijn…
… en die Kleine Zalze komt uit het Terroir domein. Dat wisten we niet. (Ik toch niet)
Het is 16 u als we het restaurant verlaten, maar we vinden het nog iets te vroeg om terug naar onze B&B in Franschhoek te trekken.
We verlaten Terroir; niet vooraleer echter afscheid te nemen van onze vriend Madoda.
We maken dan maar een stop in Stellenbosch en OOM SAMIE SE WINKEL. Alhoewel wij hier al talrijke keren op bezoek waren blijft de winkel nog altijd verrassen met zowel oude spullen als nieuwe gadgets.
OOM SAMIE SE WINKEL. blijft bekoren.
Wat je hier al niet kan kopen… verkopen… of ruilen. ALLES!
Alles… zowel nieuw als tweedehands.
Luc wil wel een souvenir met Oom Samie.
En de dames laten zich ook niet pramen.
Oom Samie met de Bastards. Ik ben precies aan het tasten of het niet Tante Samie is.
Na onze Samie ervaring maken we nog een wandeling doorheen het stadscentrum van Stellenbosch. Er kan ook een cappuccino-stopje af.
Als we Franschhoek terug binnenrijden maken we nog een stopje bij de plaatselijke Pic & Pay. We hebben immers een planning opgesteld om onze eetgewoonten wat in te dijken. Vanavond dus enkele droge koekjes en yoghourt als dinner. Hopelijk kunnen we deze mooie voornemens een tijdje aanhouden.
Onze B&B Macaron bij zonsondergang.
Eenmaal terug thuis krijgen we van Christoffel een gedetailleerde beschrijving voor ons bezoek van morgen. We hebben immers een bezoek gepland aan DRAKENSTEIN CORRECTIONAL PRISON. Dit is de gevangenis waar destijds Nelson Mandela de twee laatste jaren van zijn internering doorbracht. Machteld heeft dit bezoek aangevraagd bij de gevangenisdirecteur. Hopelijk houden ze ons daar niet. Maar dat zijn zorgen voor morgen.
Christoffel bezorgt ons alle informatie over de gevangenis.
Christoffel vertelt er nog bij dat zijn vrouw in die gevangenis werkt. In de Medium A personel office. Christoffel weet ook nog te vertellen dat hij vreest voor de nabije toekomst van de Bastards. Het zou gerust kunnen dat Guy in die gevangenis enkele jaren arrest krijgt wegens losmaken van draden en bepleisteren van vers vlees. Wordt vervolgd.