Iedereen mag lang uitslapen en het wordt inderdaad bijna 8u30 als de eersten uitpikken. Een half uurtje laptops, i-Pads en i-Phones op mekaar afstemmen en experimenteren met de Zuidafrikaanse providers. Moest VTM ons hier bezig horen en zien dan werden we direct omgedoopt tot de Computer Bastards. Tegen 9 u schotelt Sue ons een lekker ontbijt voor en om 10 uur zijn we klaar om Plettenberg in te trekken. De Bastard mannen op zoek naar Data-kaartjes en de meisjes naar de boetiekjes.
De mannen op zoek naar Data kaartjes.
Om 11 uur zijn we verwacht in de lagere school van The Crags. Deze school ligt midden in de township waar ons petekind Megan woont. Isabelle kan deze voormiddag niet aanwezig zijn, en we worden opgevangen door Cathy, een mentor die de Born in Africa leerlingen volgt.
Hier in The Crags zijn er ongeveer 600 leerlingen, waarvan er 150 geselecteerd zijn voor Born in Africa. Waaronder Megan. Vanaf het ogenblik dat ze geselecteerd zijn worden ze gevolgd door een mentor en moeten ze zichzelf bewijzen. Zij zullen dan aan de hand van bijkomende lessen en extra namiddagopleidingen klaargestoomd worden om later hoger onderwijs aan te kunnen. Dit zal dan ondersteund worden door een adoptiesponsor. Cathy is stipt op de afspraak en stelt voor om eerst enkele kleuterklasjes te bezoeken.
Dat is ze dan, Cathy, de mentor van vele BIA kinderen.
Eentje van de vele kleuterklasjes.
In elk klasje krijgen we uitleg over de werking van het klasje en over wat ze nu specifiek aan het doen zijn. Al die juffrouwen zijn gemotiveerd en begeesterd met hun werk begaan.
Elke juffrouw vertelt enthousiast over “haar” kinderen.
En de bezoekers… die kijken toe.
Ter ere van de bezoekers worden er enkele liedjes gezongen en/of turndemonstraties gegeven. Tegen twaalven rinkelt de bel en mogen alle kinderen naar een lokaal waar ze gedisciplineerd hun beurt afwachten om een warme maaltijd te krijgen.
Elk om beurt een bord witte bonen.
Witte bonen in tomatensaus… L E K K E R !!!
En nu komt voor ons het moment suprème; ’t is 12u15 en Megan’s klas is out. Cathy gaat ze opzoeken en brengt ze tot bij ons. Wat is ze content, en wij natuurlijk ook.
Cathy brengt Megan tot bij ons.
We krijgen toelating van Cathy om Megan een uurtje mee te nemen. Om niet te veel tijd te verliezen rijden we er mee naar de nabijgelegen Mohair Shop, waar we gisteren ook al waren. Het wordt een uurtje om te koesteren. Uiteraard mag ze in de shop nog enkele geschenkjes uitzoeken. En wat kiest ze… een paar sopjes voor haar broertje en ook een paar voor haar klein zusje. Uiteraard doen we ze ook nog iets bijboeken voor haarzelf. Ze is zo blij als iets met een mooie sjaal en een sjieke muts. Laat de winter nu maar komen…
Intussen heeft Luc een exclusief geschenk gevonden voor… hemzelf. Hij ziet het mooie bord al boven zijn bureaudeur hangen.
Luc ziet dit bord al boven z’n bureel hangen…
We willen niet dat Megan haar zak met geschenkjes moet meenemen naar school. Misschien zouden de andere kinderen een beetje jaloers zijn. Daarom maken we het kleine omwegen naar haar huis. Mama Elisabeth gelukkig thuis en komt ze tot aan het poortje met kleine zus op haar arm. En of we welgekomen zijn…
Intussen is het hoogtijd om Megan terug naar school te voeren voor de namiddagles. De leerlingen die opgenomen zijn in “Born in Afrika” hebben immers ook enkele malen per week een namiddagsessie om hen beter voor te bereiden op hogere studies. Dit wordt nauwkeurig gevolgd door haar mentor Cathy. Wanneer we een briefje krijgen van Megan zit er ook altijd een rapport bijgevoegd van Cathy. Mooie organisatie toch!
Hilde begeleidt Megan terug naar de schoolpoort. Hopelijk zien we haar volgend jaar terug.
Scheiden doet lijden, maar we moeten verder. Gelukkig bevinden we ons maar op een paar kilometer van “BRAMON” het wijnhuisrestaurant waar we om 13 u verwacht zijn. Net als eergisteren worden we weer joviaal ontvangen door receptie- en bedieningspersoneel.
Weeral gezellige benoeming rond de wijngaarden.
Het concept met de kleine hapjes valt ook bij de vrienden zeer in de smaak. Alhoewel het middag is kan er toch één glaasje Sauvignon Blanc Bramon van. We zitten immers in een wijndomein. Om 16 uur zijn we verwacht in het hoofdkwartier van Born in Africa in ’t stad. Remi en Lieve hadden graag nog wat dieper de werking van BIA uitgediept en ze willen ook nog de verantwoordelijke Isabelle De Smul voorstellen.Lieve De Backer, Hilde en Luc.
De verantwoordelijke van BIA; Isabelle De Smul.
Het begon allemaal in 1998, toen Isabelle De Smul-Brink, uit Sint-Lambrechts-Woluwe voor de eerste keer in Plettenberg Bay in Zuid- Afrika aankwam. Ze werkte er als ontwikkelingshelper. Haar taak bestond erin om naschoolse activiteiten te organiseren voor de kinderen in de townships. Ze zag al snel de nood in aan permanente ondersteuning van deze kinderen. Samen met de vrijwilligers van het eerste uur en haar vader, Georges De Smul, startte ze in 2003 haar eigen droomproject: de vzw Born in Africa.
Luc en Dominique; één en al belangstelling in het project BIA.
We maken kennis met the “wall of fame” waar alle BIA kinderen, mentoren en vrijwilligers op afgebeeld staan. Ook met het nieuwe project “Dreams come true” waar alle kinderen hun droom kunnen neerpennen op een post-it. We lezen de vreemdste wensteksten… van een helicoptervlucht tot eens in een hotelbed te kunnen slapen. Niets is te gek… Born in Africa tracht in de mate van het mogelijke deze dromen te laten uitkomen.
The wall of fame. Hier Grade 7, het jaar van Megan.
Dream in Africa… Alle kinderen mogen hun stoutste droom neerpennen en BIA tracht deze droom te verwezenlijken.
We verlaten BIA met een laatste souvenir foto en in de overtuiging dat de steun aan dit project niet in een bodemloze put terecht komt. Samen met Remi en Lieve gaan we nog een glaasje drinken op een terrasje in Plett.
Afscheid van “Born in Africa”. Een prachtig project!
Dominique, Taanteke en Remi De Backer op terras van “The Table”.
Voor vanavond heeft Sue een Bastard tafel besteld in een fijn restaurant in Plettenberg. “Lemon Grass” is een van de toppers van Plett. We beleven er een aangename avond.
“Lemon Grass”. Een topper van Plettenberg.