Woensdag 18 Maart 2020. Bezoek Spice Route en La Grande Roche.

P1233461Als naar gewoonte ons ontbijt met zicht op Paarl. Uiteraard gaat de discussie van de dag over de gevolgen van onze vervroegde terugvlucht. Herman vliegt normaal maandag met Turkisch Airlines, doch sinds gisteren hebben die besloten om geen vluchten meer uit te voeren op Brussel. Nu zal hij proberen om een vlucht te boeken op onze vlucht van zaterdag met Ethiopian Airlines. Duimen maar. Gastvrouw Kristien is ook niet gerust in de toekomst, en denkt er zelfs aan om vanaf volgende week “Perle du Cap” te sluiten, en samen met Michael bij vrienden in te trekken op een paar honderd kilometer hier vandaan.

P1233395Deze voormiddag willen we de “Spice Route” bezoeken, een twintigtal kilometer hiervandaan, richting Franschhoek.

P1233460De Spice route is als het ware een coöperatieve waarin verschillende zorgvuldig uitgekozen ambachten zijn uitgenodigd. Het gaat van chocolade maken, bier brouwen tot glasblazen, en resulteert in een selectie van smaken uit alle hoeken van Zuid-Afrika. Het gedeelde doel is om het hele collectief een unieke kracht en een boost te geven om elkaars individuele handel te ondersteunen.

P1233401We trekken direct naar de glasblazerij. Immers de twee voorgaande keren dat we hier langs kwamen was die blazerij telkens om uiteenlopende redens gesloten.

IMG_2614Maar nu hebben we meer geluk. Het atelier is in werking.

P1233402Interessant om zien hoe men met vuur, zand en uitgeblazen lucht dergelijke mooie vormen kan bekomen.

P1233403Vanop meer dan drie meter voelen we de hitte van die vlam. Die blazer zal hier ook wel nooit koud hebben.

P1233407In het aanpalend atelier kunnen we de afgewerkte producten bekijken en/of kopen.

P1233414Vaasjes en figuurtjes naar ieders heug en meug.

P1233410In dit legertje zit een zwart en een wit schaap. Tracht die maar te vinden.

P1233409 Hilde heeft het zwart schaap gevonden; dat ben ik…(grapje)

P1233411Vanuit deze hoek zijn zowel het witte als het zwarte schaap te vinden.

P1233416Het chocolade maken en bier brouwen laten we deze keer aan ons voorbijgaan. Liever een wandeling in de tuin.

IMG_2626Het terras is volledig vernieuwd…

P1233397… en in de tuin zelf zijn ook op verschillende plaatsen renovatiewerken aan gang.

P1233443Ook wielertoeristen houden van deze omgeving.

P1233446Zelfs eekhoorns vinden het hier fijn vertoeven.

IMG_2622Van deze wil ik toch nog een mooie foto…

P1233433… en hop… daar gaat hij.

P1233438Ik kan hem nog even meepikken op de stoep.

P1233449Genieten maar…

P1233442… ook voor mama met kleine zoon op de tractor.

P1233419We lopen nog even de grote shop binnen. Herman gaat op zoek naar een geschenkje voor het thuisfront.

P1233418Zal hij iets vinden? We zullen het nooit weten.

P1233421De juffrouw aan de kassa draagt een mondmasker. Inderdaad… het begint hier ook.

P1233420Mijn zus Lily is verzot op Rooibos thee. “Twee doosjies asseblief”. Het zijn er dan nog van Mandela!

P1233394Koffie en thee… à volonté!

IMG_2610In de verbruikzaal gaan we toch een cappuccino proeven…

P1233393… en net als verleden jaar; wat reclame maken voor koffie Van Overstraeten.

IMG_9496Als afscheid wil Herman nog een foto bij de kaart van de echte Spice Route.

IMG_3582Wij willen er ook eentje.

7129653Hoogtijd nu om onze reservatie bij “Viande” in Grande Roche te gaan invullen. Een kwartiertje later rijden we onze Polo voor.

P1233451Herman krijgt het hakmes niet los uit het kapblok.

IMG_2637We krijgen een van de laatste tafeltjes op het terras.

IMG_2638Een dienster komt ons het menu brengen. Ze wordt echter onmiddellijk weggestuurd door de chef van de bedieners. Hij beweert dat hij het was die gisteren onze reservatie genoteerd heeft, en dus zijn wij klanten van hem.

IMG_9508Voilà se… dat is hem (haar?). We informeren naar zijn naam, en hij antwoordt doodserieus “Elle”. Hij ziet dat we moeite hebben om onze lach te onderdrukken, en hij verwijst naar zijn speldje op zijn schort… Er staan inderdaad twee woorden op dat speldje “Viande” en “Elle”.

IMG_2649Het eerste blad van het menu is terug een gans evangelie. Ditmaal niet over Corona, maar over het restaurant zelf. Intussen hebben we geleerd dat Viande uitgesproken wordt als “vee aand” en dat het de vertaling is van “Vlees”.

IMG_2646Zoals steeds blijft het uitzicht vanop dit terras betoverend.

IMG_9504Bij het flesje Lanzerac krijgen we leuke hapjes van het huis gepresenteerd. Lekker.

IMG_9505Hilde en Herman kiezen voor vis; kingklip.

IMG_9506Ik heb het op struisvogelsteak gemunt.

P1233455Herman laat Elle eens meeproeven van onze Lanzerac.

P1233454Eenmaal we aan onze cappuccino aan het nippen zijn passeert een koppel Belgen aan onze tafel. Zij waren gezeten aan een tafel naast de onze, en dus wisten al een en ander over ons. Het koppel woont zes maanden in Zuid-Afrika en zes maanden in België. Hij is dierenarts, gespecialiseerd voor Alpaca schapen, en dit over de ganse West Kaap. En zij is de schoonzus van Nathalie, ons buurmeisje in Waregem. De wereld is voor de zoveelste maal verkleind.

P1233457We verlaten Grande Roche, Viande en Elle. Nog een laatste foto van Hilde aan de fontein.

P1233391Deze namiddag gaat iedereen z’n eigen gang. Zwembad, laptop, schikkingen met thuisfront voor terugkomst. Foto’s onder elkaar uitwisselen. Onze toekomstige B&B’s annuleren, en noem maar op.

IMG_0254Vanavond rijden we naar centrum Paarl naar een eenvoudige bistro. “Back’s”

IMG_0253We houden het eenvoudig. Herman een salade van calamari, Hilde een sirloin en ik een pizza. Daarbij een flesje Sauvignon Bland Darling. We betalen de ronde som van 550 ZAR, zijnde 28,8 €. Minder dan 10 € per persoon. Voor de prijs moeten we het inderdaad niet laten.

IMG_0252Rond 22u verlaten we de bistro en rijden recht naar huis. Beetje internetten en facetimen in verband met onze vervroegde terugkeer, en beddeke binnen.