Van vroeg in de morgen zitten er al twee dolfijnen in het zwembad.
We rekenen af bij Armin en zetten koers naar alweer een wijnkasteel. Groot Constantia, een tachtigtal kilometer hiervandaan.
Groot Constantia is een van de oudste wijndomeinen van Zuid-Afrika, opgericht in 1685.
Het wijnhuis en de wijngaarden zijn prachtig gelegen op de heuvels van False Bay nabij Cape Town.
In dit natuurlijke amfitheater, grenzend aan de Oceaan, genieten de wijngaarden van een uniek microklimaat. Groot Constantia staat bekend voor zijn hoogwaardige wijnen met veel fruit expressie en fraîcheur in de afdronk.
Het domein is vrij toegankelijk.
Het gebouw, dat in Kaaps-Hollandse stijl is gebouwd, is niet alleen een toeristische attractie, maar ook een nationaal monument.
Op Groot Constantia werden in het begin van de negentiende eeuw al geweldige wijnen gemaakt. Dat was dus voordat ooit iemand van een Grand Cru uit Bordeaux had gehoord, want die bestaan pas sinds 1855. Niemand minder dan Napoleon Bonaparte liet de wijnen van Groot Constantia tussen 1815 en 1821 naar St. Helena, zijn verbanningsoord, verschepen. Zo’n nieuw wijnland is Zuid-Afrika dus niet, ook niet als het om kwaliteit gaat!
In de tuin staan prachtige eikenbomen. Sommigen onder hen herbergen echte kunstwerkjes.
Deze zwammen lijken wel puur porselein.
Met een visitekaartje in de pijpzak zetten we onze weg verder, richting Hout Bay.
Na enkele kilometer worden we bijgehaald door Trees. Heeft niets met Trees te maken, maar wel met bomen.
Van uitzonderlijk vervoer gesproken…
Onze gemeenschappelijke vriend Jean-Pierre Maes had ons voor onze afreis een tip gegeven; wanneer je in de omgeving van Hout Bay komt, ga dan eens de B&B Mooi Baai opzoeken. Misschien wel een goede locatie voor een volgend bezoek aan Zuid-Afrika.
Het is inderdaad wat zoeken, maar met de GPS op stal kom je overal. We krijgen te doen met Patricia, een zwarte medewerkster van Mooi Baai. Ze belt haar boss op, en een vijftal minuutjes later komt Valérie opgereden. Ze vertelt dat ze tot voor anderhalf jaar werkzaam was bij ING bank in België. Vandaar haar verwantschap met Jean-Pierre Maes. Twee jaar geleden hield ze haar job voor bekeken en ze sloeg een totaal andere richting in.
MooiBaai in Hout Bay heeft een Kaap-Nederlandse architectuur en ligt naast World of Birds. Vanaf het terras heeft u uitzicht op de bergen. De haven en het strand van Hout Bay liggen op 15 minuten rijden en het schilderachtige Chapman’s Peak Drive ligt op slechts 5 km afstand.
Mooi Baai beschikt over vijf kamers. Valérie laat ons het ganse huis zien, en inderdaad… hier willen we wel terugkomen. Met de belofte de groeten over te maken aan haar oud collega Jean-Pierre nemen we afscheid van Valérie en haar prachtige B&B Mooi Baai.
Nu moeten we wel op zoek naar onze B&B Villa La Paz, ons verblijf voor de drie volgende nachten. En weeral brengt onze GPS er ons binnen de kortste keren tot aan de inrijpoort van de villa.
We worden zeer hartelijk verwelkomd door directeur Bongami, zijn twee leuke diensters en twee duitse schepers. Meer moet dat niet zijn.
We krijgen niet alleen een mooie comfortabele kamer toebedeeld, maar tevens het exclusieve gebruik van de ganse bovenverdieping. Aan een resem details is te voelen dat hier geschiedenis rondhangt in dit gebouw. We hebben drie dagen om dit uit te pluizen.
Vanavond plannen we een bezoekje aan de haven van Hout Bay met zijn leuk restaurant Marine Wharf. Eén van onze geliefkoosde plekjes in deze streek.
Eenmaal kingklip, eenmaal krabcoctail en eenmaal een combo van drie vissoorten. Alles zeer lekker maar… veel te veel.
Ook de rekening valt in de (Afrikaanse) normen.
Als afscheid nog een foto met twee van de lieve serveuses.