Donderdag 23 Februari. Bezoek aan Born In Afrika (B.I.A.) in Plettenberg.

Vannacht en vanmorgen beterschap met de knie. Maar het is absoluut nog niet helemaal over. Rond 9 u ontbijt op ons terras, en wat bemerken wij? Een groepje jonge mannen zijn op het water voor onze neus een waterpolo veld aan het installeren. Misschien krijgen we hier nog iets te zien vandaag.

En inderdaad. Een poosje later zien we een trainster die aan haar damesploeg met hand en tand staat uit te leggen hoe er straks moet gespeeld worden.

Hop… en daar gaan ze dan. Wij hebben een gratis plaats op de ere tribune.

Hilde gaat terug een wandelingetje maken in de straatjes van het Waterfront. Ikzelf vind het geraadzamer om thuis te blijven, kwestie van mijn knie nog wat te sparen. Op haar tochtje heeft Hilde wel een verrassende ontmoeting meegemaakt.

Op haar wandeling botst Hilde toevallig op Daan en Martine, de Belgische vrienden die we enkele dagen geleden leerden kennen in Wilderness. Als dat geen toeval is. Hilde kan hen overtuigen om toch even mee te komen naar ons appartementje. We hebben een leuke babbel in het bijzijn van een glaasje wijn.

En vanaf deze namiddag tot morgenavond staat alles in het teken van Born in Africa. Born in Africa (BIA) is een kleinschalige Belgische organisatie in Plettenberg Bay, Zuid-Afrika, die probeert kansen voor kinderen te creëren in enkele van de vele townships van Zuid-Afrika. Born in Africa is opgezet en wordt geleid door de Belgische Isabelle De Smul-Brink. BIA staat los van enige politieke of religieuze banden. Het hoofddoel is het verdedigen van de kinderrechten, en de kinderen een eerlijke kans geven op onderwijs. Voor de dagelijkse running heeft BIA enkele gekwalificeerde maatschappelijke werkers, een coördinator, een co-coördinator, een project manager en een leerkracht voor de naschoolse activiteiten aangesteld. BIA werkt ook nauw samen met een team van gemotiveerde –hoofdzakelijk Belgische en Nederlandse- vrijwilligers. Zij komen, op eigen kosten, naar Zuid-Afrika om een handje toe te steken binnen BIA.
Het werk dat BIA doet is mogelijk dankzij de vele ‘peetouders’. Zij betalen een jaarlijks bedrag voor het onderwijs en de opvoeding van hun petekind.

Vanavond is er in het strandrestaurant “GRAND” in Plettenberg een samenkomst en aansluitend diner voorzien voor de peetouders en -kinderen. Rond 16 uur vertrekken we van Knysna naar Plett, ongeveer 40 kilometer. Deze locatie vinden was niet moeilijk; een zandsculptuur bouwer had er een grote muur opgericht ter gelegenheid van de 20e verjaardag van Born in Afrika.

We zijn nog een beetje te vroeg, maar tijd dus om te genieten van de zandist.

Binnenin staan de tafels reeds prachtig gedekt voor ongeveer 200 personen.

Meer dan 6 jaar hadden we een peetkind Megan. Jammer genoeg stopte Megan verleden jaar haar studies, met als gevolg dat ze niet meer in het programma van B.I.A. kon blijven. Maar sinds kort kregen we een nieuw meisje toegewezen, Lanique. We hebben geluk; bij de eerste kindjes die hun opwachting maken is Lanique er bij. De eerste kennismaking… de eerste knuffel… een beetje onwennig nog, maar superlief. Dit belooft voor de toekomst.

Intussen is men gestart met het officiële gedeelte. Te beginnen met de speech van de burgemeester van Plettenberg Dhr Dave Swart.

Remi De Backer uit Oudenaarde was van bij de stichting chairman van B.I.A. Na 20 jaar geeft hij de scepter door aan de ondervoorzitter (rechts) Mss Janet Harding. Van Mss Ruby Shetty, voorzitter van Rotary Plettenberg (links) ontvangt hij de medaille “Paul Harris Fellow”. Een Paul Harris Fellow (PHF) is iemand die vanwege zijn/haar verdiensten beloond wordt met deze eretitel.

Intussen genieten zowel de kinderen als de peetouders met volle teugen van de gezelligheid, van spijs en van drank.

Belinda en Isabelle, samen met de papa van Isabelle, Georges De Smul, presenteren ook nog een actie.

Intussen is het restaurant omgetoverd in een ware danszaal… Dit betekent voor oudere mensen met pijnlijke knieën hoogtijd om af te druipen.

Echter niet vooraleer nog een officiële foto te nemen van de drie dames die het dagelijks bestuur uitmaken van B.I.A. Véronique, Belinda en Isabelle. Dank dames voor jullie onverwoestbare inzet.

2 gedachtes over “Donderdag 23 Februari. Bezoek aan Born In Afrika (B.I.A.) in Plettenberg.”

 1. Dag Hilde en Christ
  Ik volg jullie dagelijks op de voet en stel vast da je terug aan een onvergetelijke reis bezig bent terwijl ik voor de moment aan het
  genieten ben van uw “voetenmachne”!!!!
  Jongen ik hoop dat, die niet meer zo jonge knie van U,het zal uithouden tot het “bittere” einde!!!
  In het slechtste geval,weet dat ik U kom depaneren
  ren hé.Wens jullie nog prachtige dagen en groeten van de rest van de bende…..
  Tot binnenkort
  Guy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *