Maandag 21 Januari. Een dagje Pietermaritzburg.


P1077067Vandaag internationale knuffeldag. Waarschijnlijk daarom hebben ze ons aan een tafeltje geïnstalleerd dat normaal veel te klein is voor vier personen. De gastvrouw komt ons even groeten, overhandigt ons een paar toeristische folders over Petermaritzburg en verdwijnt dan even snel als ze gekomen is. Maar het ontbijt mag er wezen. Een omelet met een dikke worst, tomaat, spek en toast.

IMG_3614Na het ontbijt trekken we de stad in. Nu pas bemerken we dat recht tegenover onze B&B een groot kerkhof ligt…. is wel een beetje cynisch op wereld knuffeldag.

P1077073In minder dan 10 minuten bereiken we het centrum. We hadden bijna te voet kunnen komen, alhoewel…  We parkeren onze Toyota aan een liquor shop en wandelen daar tegenover een toerist-info binnen. De hostess van dienst weet ons een en ander te vertellen over Pietermaritzburg en zijn bezienswaardigheden. We moeten zeker het MSUNDUZI museum bezoeken. Dit museum is een onderdeel van het Voortrekkers complex, en hier kunnen we kennis maken met de geschiedenis van Pietermaritzburg.

IMG_9917De gezamelijke entreekost is 80 ZAR (5 €). De kassier geeft 50 ZAR terug op ons biljet van 100 ZAR, en als we hem attent maken dat het niet juist is gaat hij terug tokkelen op zijn kas, en hij geeft ons nogmaals 20 ZAR terug. Ga daarmee naar d’en oorlog.

P1077091What’s in a name? De oorsprong van de naam Pietermaritzburg gaat terug tot ergens 1830 wanneer Pieter Retief en Gerrit Maritz hier hun huifkar uitladen.

L1270035Voortrekkers is Afrikaans / Nederlands voor pioniers, maar betekent letterlijk ‘zij die vooruit gaan’. The Great Trek (Die Groot Trek) verwijst naar een aantal massabewegingen van deze vijf groepen lokale Afrikaanse pioniers die, ontgoocheld door de toenmalige Britse heerschappij van de Kaapkolonie, vanaf 1835 naar het binnenland van Zuid-Afrika migreerden met de ” Rebulica van Natalia ‘in Pietermaritzburg in 1839.

P1077087Veel Voortrekker-veldslagen volgden ook de betrokkenheid van de lokale Zulu-stam. Vijf aangrenzende gebouwen op het terrein van het Voortrekker Museum omvatten het multiculturele behoud van alles wat de Zuid-Afrikaanse geschiedenis is.

P1077088Het hoofdgebouw dient als galerij voor de democratische geschiedenis van Zuid-Afrika. De oorspronkelijke kerk van de gelofte van 1840, gebouwd om de gelofte van de Voortrekkers te vervullen om hun erfgoed te behouden, is nu het Voortrekker-complex. Anglo-Boer Oorlogstentoonstellingen zijn gehuisvest in de oorspronkelijke 1849 Voortrekker-architectuur in 333 Boom Street. De Zulu-hut leert de levensstijl van de stammen en de Shiva Indian Temple vertegenwoordigt de erfenis van de Hindoestaanse gemeenschap in Zuid-Afrika.

timthumb.phpDe Zulu-hut leert de levensstijl van de stammen en de Shiva Indian Temple vertegenwoordigt de erfenis van de Hindoestaanse gemeenschap in Zuid-Afrika.

voortrekker-museumOverblijfselen van de twee oudste oxwagons in Zuid-Afrika (1824); originele kleding van Voortrekker; authentieke geweren; een gebedenboek van oud-Voortrekker-leider Piet Retief; echte lifestyle-memorabilia; een replica van een hindoe-shiva; het oorspronkelijke huis van Andries Pretorius die een zegevierende bevelhebber was in de Battle of the Blood River; artefacten; beeldhouwwerken; collage van de rol van het Afrikaanse volk in de Boerenoorlog (Farmer War); Afrikaanse kralen uit de koninklijke residentie van koning Dingane en de gebeeldhouwde stoel en hoofdsteun van King Dingane.

P1077075Aan één van de muren kan de schoolgaande jeugd een speldje prikken in al de landen welke ze al bereisd hebben.

P1077089Voorbeeld uit de Apartheid. Deze dames zijn gezeten op een bank waar alleen maar blanke mensen mochten op plaats nemen.

P1077086Wat staat die koe daar te doen bovenaan op de trap???

P1077102Eenmaal terug op straat zijn we overweldigd door dit mooie beeld van Indira Ghandi.P1077105Ook de Town Hall is impressionant.

P1077066Een mooie schilderij van diezelfde Town Hall.

P1077080Respect voor het milieu is hier ook soms ver te zoeken.

IMG_3611Intussen is het reeds 13u30 en hoogtijd dus om ook eens aan de innerlijke mens te denken. Er ligt een SPUR rechtover het museum, en daar trekken we heen. We krijgen een lekker half kippetje geserveerd.

P1077082Nadien wilden we nog naar de TATHAM ART GALLERY, maar die is op maandag altijd gesloten. Dan beslissen we maar om een rustpauze in te lassen, temeer daar het momenteel 33° C warm is.

IMG_3615Rond 18:30 trekken we terug op voor een diner bij OLIVE & OIL, een Italiaans restaurantje op ongeveer 5 kilometer van onze B&B.

IMG_3624
Op het menu : foccaccio en king klip. Niks op aan te merken, alles zeer lekker en een super bediening door Thuli, een efficiente en rappe serveuze. Een adres om zeker te noteren. Rond 21:30 blazen we de aftocht. Maar, het is wereld knuffeldag, dus geven we hier een sessie met al het personeel. Die hebben daar nog nooit van gehoord.IMG_3628

Ze hebben echter vlug door waarover het gaat. Binnen de kortste keren is de ganse crew aan het dansen en het knuffelen. Uitbundige hilariteit alom. En nu vlug beddewaarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *