Zondag 20 Januari. Bezoek bij de leeuwen en verplaatsing naar Pietermaritzburg.

P1066809Op weg door de tuin naar ons ontbijt hebben we een onderonsje met het paard Jane en de ezel Bo van Groene Lantaarn. Iedereen schijnt goed geslapen te hebben en we kijken uit naar onze geplande ontmoeting met de leeuwen.P1066821Vooraleer afscheid te nemen van de Groene Lantaarn nemen we toch nog een kijkje in het leuke café.P1066810Niet te doen wat daar allemaal aan muren en plafond opgehangen is. Meer dan zesduizend visitekaartjes en tal van andere prularia.

IMG_9894Ook de cafébaas mag er best wezen. Al zegt hij het zelf…

Alhoewel er vandaag een warme dag voorspeld was blijft de thermometer momenteel nog haperen op 10 graden. Het dorpje Swinburne vinden is geen probleem, maar de standplaats van het leeuwen toevluchtsoord vinden is een paar andere mouwen.P1066826We moeten een heuvel op, richting een spectaculaire rotsformatie.P1077048Uiteindelijk, en met een kwartiertje vertraging bereiken we een hekken met de niet mis te verstane melding dat we ons vanaf nu in een domein bevinden waar wilde dieren huizen.P1077027Een vrouw komt op ons afgestapt om het hekken te openen, en dat is ze dan; Andi Rive, the lion queen.P1077046

Andi begon haar carrière in de zorg voor leeuwen in 2011, toen ze 53 leeuwen van een veiling redde. Het werken voor deze leeuwen werd haar passie en in 2015 maakte ze de dappere stap om een ​​eigen leeuwenopvang op te zetten.P1077041Andi’s missie is om leeuwen die in gevangenschap zijn geboren een veilige plek te bieden om de rest van hun leven in waardigheid en vrede te leven. Elke behuizing is gebouwd om zo dicht mogelijk bij een natuurlijke omgeving te creëren. Andi is ook bekend van het tv-programma “The Lion Queen” op National Geographic.P1077028Bij Love Lions Alive Sanctuary staat de levensstijl, gezondheid en zowel fysiek als psychologisch welzijn van de leeuw voorop.Z4In feite is dit hier een opvangcentrum voor leeuwen die zijn afgedankt in zoo’s, circussen, prive bezit. Ook misbruikte leeuwen en leeuwen die ze teveel hebben gekweekt om te verkopen.Z6Bij aankomst in het centrum worden de leeuwen direct gecastreerd en de leeuwinnen gesteriliseerd. Het is immers niet de bedoeling om hier te kweken maar wel om de beesten een nieuw leven te geven zoals ze in het wild zouden hebben.Z5Deze dieren kunnen heelaas niet meer in het wild worden uitgezet omdat ze de kunst van het vechten en overleven niet meer beheersen ttz ze hebben niet meer de snelheid om het tegen een rivaal op te nemen.P1066827De organisatie werkt enkel dank zij donaties. Andi runt de zaak samen met een noorse vrijwilligster Lina en een helper. Deze staat in voor het vervoer van nieuwe leeuwen en het ophalen van vlees van dode koeien en andere beesten.P1077049En dit is Lina.Z 12Bij de kwekers laten ze de leeuwinnen bevallen en nemen de welpjes onmiddellijk af. Daardoor kan de leeuwin ook direct terug drachtig worden en daardoor kan zij ook 3 maal 3 welpjes per jaar werpen. Het teveel aan welpjes wordt dus afgestaan of aan lagere prijs (80.000 ipv 160.000 zar of 5.000 tot 10.000 euro) aan deze organisatie verkocht.IMG_9868

Andi vertelt over de verschillende reacties van de leeuwen en hoe de mens zichdaarbij moet gedragen.
-Als een leeuw nadert moet ge aan uw lippen lekken en met uw ogen knipperen. Dit wil zeggen dat ge. Iet met kwade bedoelingen komt.
-Een leeuw heeft onder zijn neus een serie zwarte stipjes. Dit is als een unieke vingerafdruk van de mens.
-Leeuwen hebben vooran dikkere poten dan achteraan. De voorste poten dienen om het wild ten val te brengen
-Tijdens het lopen zet de leeuw eerst zijn voorste poten. De achterste pootafdrukken komen steeds voor de voorste poten op de grond. Dit geeft de indruk dat de voorste poten kleiner zouden zijn dan de achterste.
-In het uiterste tipje van de staart zit een kleine klauw. Dit moet een overblijfsel zijn van de voorouders.
-Een leeuw markeert zijn terrein door zijn manen hoog en langs in het struikgewas te schuren. Zo laat hij ook weten hoe groot hij wel is. Dit om zijn eventuele rivalen af te schrikken.
-Vooraleer aan te vallen zet hij zijn staart rechtop, spant zijn spieren en chargeert als een pijl uit een boog.
-Een leeuw eet gemiddeld 45 kg per week. Hij krijgt dagelijks een stuk hiervan maar moet op het einde wel het ekwivalent van een volledig dier hebben binnengespeeld om zo een evenwichtige voeding binnen te krijgen.
-Dode leeuwen worden in het geheim door haar en Lina begraven. De beenderen die uiteindelijk overschieten worden verkocht naar Azie. Deze beenderen hebben daar zogezegd dezelfde krachten als de hoorn van de neushoorn en/of slagtanden van de olifant en zijn daarom zo gegeerd !

Z2Andi vertelt met zoveel overgave dat de tijd vliegt. Drie uur hebben we intussen aan haar lippen gehangen. IMG_9866We denken te mogen stellen dat Andi Rive voor de leeuwen doet wat Dian Fossey indertijd voor de gorilla’s deed. Na deze super interessante ervaring is het bijna 14 uur geworden.

Z Tbone steakWe zetten nu maar best zo vlug mogelijk koers naar Pietermaritzburg. Echter niet zonder eerst nog van een mini lunch te gaan genieten in een Mugg & Beans.heritage-house-pmb-streetview-800Rond 18 uur bereiken we onze B&B; HERITAGE HOUSE in Pietermaritzburg.  De vriendelijke housekeeper Themba introduceert ons in de geheimen van de bos sleutels, de elektrische poorten, de WiFi verbindingen en dies meer.

Een restaurant vinden is echter een ander paar mouwen. We rijden tot bijna tweemaal toe rond de wijk van onze B&B. Uiteindelijk gaan we terug eten in een keten-restaurant, ditmaal een Spur.
Z Spur wafel

Alcoholische dranken zoals bier of wijn mogen ze hier niet serveren. Dan maar bruisend water of Ice-tea. Met z’n drieën opteren wij voor spare ribs. Dominique heeft meer goesting in een wafel met een dikke laag crême-fraiche.

We hebben er een superdagje opzitten en iedereen trekt naar de slaapkamer tegen de klok van 22 uur.  Of er vannacht zal gedroomd worden? …   LOVE LIONS ALIVE SANCTUARY.

2 gedachtes over “Zondag 20 Januari. Bezoek bij de leeuwen en verplaatsing naar Pietermaritzburg.”

  1. Zalig dat jullie nieuwe zaken blijven ontdekken en ongelooflijk mooie foto’s van de leeuwen.
    Julien zal heel jaloers zijn, doe zo verder.
    Grtjs, Mehdi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *