Zaterdag 19 Januari. Van Johannesburg naar Van Reenen (285 km)


Z8Alhoewel we vanuit onze kamer op een mooie zonsopgang getrakteerd worden tekent de thermometer toch maar een luttele 11 ° C.

IMG_3589Ontbijt tegen 9 uur en het zachtgekookt roereitje mag er best wezen.

We hebben vandaag ongeveer 280 km te gaan; tijd genoeg dus om alles aan een gezapig tempo te klaren. Na het ontbijt blijven we zelfs nog een uurtje rondhangen in het hotel.Tegen 11 uur trekken we de baan op richting Van Reenen.

IMG_3590Bij het uitchecken hebben we nog een korte babbel met een Afrikaanse Madam die verschillende jaren in Gent woonde.

P1066804Luc is er helemaal klaar voor. Met zijn nieuwe foto-rugzak is hij kompleet uitgerust voor de Afrika exploratie.H

P1066785Onze GPS heeft wel wat moeite om ons uit het stadje Sandton te loodsen, maar eenmaal op de goede weg worden we getrakteerd op mooie landschappen. We krijgen zelfs een groepje zebra’s in het vizier.IMG_3592De wegen liggen er onberispelijk bij, we mogen bijna overal 120 km/uur aanhouden, en… bijna geen verkeer. Wat wil je nog meer?

P1066786Met de regelmaat van een klok worden we prachtige taferelen voorgeschoteld. Die grote kastaar daar op de achtergrond doet ons een beetje aan de Tafelberg denken.Harrismith_Town_HallRond 14 uur bereiken we het stadje Harrismith, een vijftigtal kilometer van onze eindbestemming. Het is een mooi klein stadje. Maar er een restaurantje vinden is geen sinecure.mugg_main-705x348Uiteindelijk belanden we terug in een soort winkelcentrum met een resto van Mug & Beans. Eenvoudig maar  lekker. Voor mij gefrituurde kippeborstjes, en de drie anderen hebben genoeg aan een stevige dikke tomatensoep. Achteraf nog een koffie of cappuccino, en we kunnen terug de baan op.

P1066780Bij het restaurant kregen we toeristische informatie toegespeeld alsdat we zeker een omwegje van een dertigtal kilometer moesten maken , en dit om langs de Sterkfonteindam te passeren. En inderdaad; na een kwartiertje arriveren we aan een gate waar de parkwachter ons een 80 Rand (5€) aanrekent om een voertuig in het park te laten. De brave man vertelt nu dat we het ganse park kunnen en mogen rondrijden.

harrismith-02-1De dam van Sterkfontein.

Maar wat dacht je; na exact vijf minuten zijn we terug aan de gate. We zijn al rond met de tour. Alhoewel we toch een paar mooie zichten te zien kregen. Dus zetten we nu maar koers naar het piepkleine stadje Van Reenen. Geloof het of niet; het stadje telt 28 inwoners. Intussen is de hemel aan het toetrekken en is de temperatuur bijna 10 graden gezakt naar 13 graden. P1066824Bij onze aankomst aan “The Green Lantern Inn” is het reeds gezapig aan het regenen.

IMG_9589Luc heeft hier de kamers geboekt; hij staat dan ook in om de incheck formaliteiten te vervullen. Hierna brengt de eigenares ons naar onze kamer, gelegen aan het einde van de tuin.P1066795

Wij zijn nog maar pas op de kamer, of Hilde heeft reeds een nieuwe naam gevonden voor “de groene lantaarn”. Ze heeft het omgedoopt tot “de slappe kaars”. Eenmaal uitgepakt hebben we afspraak in het grote salon, naast de antieke bar.

g1890996Die antieke bar is wel degelijk een stukje folklore. Dagelijks komt de ezel Bo Djagels er een half uurtje op bezoek.Z3De eigenaars van “The Green Lantern Inn” in hun bar, samen met vriend Bo.

P1066816Wij daarentegen gaan plaats nemen in het salon. Ook 1900 stijl, met zelfs een klein podium. Hier worden Van ’s middags tot ’s nachts oude zwartwit films geschenen. Van Laurel en Hardy tot Charly Chaplin.

P1066802Een glaasje Chenin Blanc en de vele fotootjes van vandaag overlopen… meer moet dat niet zijn.IMG_9578Wij zijn nog maar enkele minuten in het salon of daar een dame uit het niets op ons afkomt. Van waar wij afkomstig zijn? Hoe lang we hier in de streek willen verblijven. Als we al plannen hebben voor de volgende dagen? In een zondvloed van woorden en gestaafd met I-Phone foto’s vertelt de dame haar belevenissen van de voorbije dag. Op een tiental kilometer hiervandaan heeft ze een reservaat bezocht waar wezen leeuwtjes worden opgevoed. Een Noorse en een Zuid-Afrikaanse dame hebben hier een opvang voor leeuwen uit de grond gestampt. Het moet een fantastische ervaring zijn. Geen entree fee te betalen; ze beheren het reservaat uitsluitend met donaties. Wijzelf zijn zeer enthousiast over het verhaal… Binnen de kortste keren hebben we met de info van die dame een afspraak vastgelegd voor morgenvoormiddag 10 uur.
IMG_3610Nadat we afscheid hebben genomen van onze planningsmaakster voor morgen graven we nog wat dieper door op de beschrijving van de historische plek waar we nu beland zijn. Een pancarte aan de muur vertelt ons het volledig verhaal van Van Reenen en “the green lantern inn”.

Intussen staat ons eten reeds op tafel gepresenteerd. Eénmaal omelet speciale, éénmaal schaap met curry en twee maal lamskoteletten. Het heeft super gesmaakt, we danken voor spijs en drank en een uurtje later vertoeven we in dromenland.

2 gedachtes over “Zaterdag 19 Januari. Van Johannesburg naar Van Reenen (285 km)”

  1. Mama en papa, Mamyke en Bompa,
    het ziet en hoort er daar weeral fantastisch uit, geniet alvast verder elke dag opnieuw met volle teugen en blijf vooral voldoende plezier maken!
    Lieve (ijskoude) knuffel uit Vlaanderen voor de wereld knuffeldag

    Mehdi

  2. Maar Christian, wat een schitterend journaal!! leuke foto’s van leuke mensen! prachtige foto’s van een prachtig land!!! laissez les bons temps rouler !! 🙂 zwaai vanuit blankenberge(ow yeah :-I ) 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *