Zondag 9 Februari 2020. Van Kaapstad naar Paternoster. (160 kilometer)

We worden het stilaan gewoon; zelfs zonder af te spreken tekent iedereen stipt om 9 uur present voor het ontbijt.

P1199205Het Afrikaans kent voor Luc ook al geen geheimen meer; zonder aarzelen vertaalt hij de tekst boven de deuropening; Oost West Thuis Best.

IMG_9873Ikzelf vind het wel een beetje jammer dat we na amper twee dagen reeds het leuke Kaapstad vaarwel moeten zeggen.

P1199169Om 10 uur trekken we de deur van Signature Hotel achter ons dicht met als nieuwe bestemming Paternoster. Het is zondag en er is om zo te zeggen geen verkeer op de baan. Na ongeveer 70 kilometer ontdekken we een groot reclamebord met een publiciteit voor IKHWA TTY. We begrijpen maar half de inhoud van die pancarte, maar omdat we toch tijd zat hebben besluiten we om toch maar een kijkje te gaan nemen.

P1199193Het gaat hier om de uitbeelding van de geschiedenis van de San. Een bevolking die reeds 4.000 jaar bestaat, maar opzij werd gezet en miskend.

P1199203Toch heeft iemand het voor deze bevolkingsgroep opgenomen en een San museum opgericht.

P1199196We krijgen een super gemotiveerde gids toegekend; Nunke Kadhimo is haar naam.

P1199175Vol enthousiasme vertelt Nunke over haar voorvaderen. Spijtig genoeg wordt de elektriciteit in de streek regelmatig afgesloten. Dit is nu ook weeral het geval, waardoor we bepaalde delen van het museum niet kunnen bezoeken.

P1199188De San worden ook wel Bosjesmannen genoemd. Ze leven in verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ze spreken oorspronkelijk een grote variëteit Khoisan talen, waarvan de meeste een groot aantal kliktonen kennen. Ze gebruiken ook een gebarentaal die wordt gebruikt voor de jacht.

P1199207De naam “Bosjesman” is Nederlands, en stamt uit de tijd van de Nederlandse Kaapkolonie. De naam verwijst naar het struikgewas of de bosjes waartussen deze mensen leefden.

P1199199unke weet ons ongelofelijk te boeien, en haar expressie spreekt bijwijen boekdelen. Ze geeft ons een enkele oefeningen in de kliktaal, wat soms in hilarische toestanden uitbarst.We leren over de natuur die voor de bosjesmannen dienst doet als apotheek en supermarkt.

P1199190Bij de San regelen de ouders het huwelijk. De families geven elkaar geschenken en houden intensief contact. De mannen worden huwbaar geacht tussen hun 20e en 30e. Sommige vrouwen trouwen al op hun tiende.

P1199191Het is bij de San heel normaal om te scheiden. Vaak gebeurt dit op initiatief van de vrouw. Ze vraagt om beëindiging aan de familie, of ze pest de man gewoon weg. Scheiding verloopt gemakkelijk omdat er met het huwelijk geen bruidschat gemoeid gaat.

P1199195Overspel is erg lastig omdat iedereen uit de stam elkanders voetafdrukken kent. Ze kunnen iemands voetstappen naar andermans tent dus gemakkelijk herkennen.

IMG_9890Nunke wil ons graag enkele filmprojecties tonen en dierengeluiden laten horen, maar wegens -geen elektriciteit- kan dit niet doorgaan. Er zit dus niets anders op dan een beetje vervroegd afscheid nemen van de lieve Nunke.

P1199183Na een laatste blik op de vele mooie kunstwerken van de San nemen we afscheid. Het is intussen wel al 13 uur en we zijn niet mistevreden als we een viertal kilometer verderop een farmstal ontmoeten “West Coast Farm Stal”.

P1199173Al die San verhalen over het eten van sprinkhanen en andere insecten hebben onze magen doen knagen en het begint ons een beetje op de heupen te werken als we na bijna 45 minuten nog steeds niets opgediend krijgen. De dienster heeft ons echter niet verteld dat ze hier ook met de stroomonderbreking opgeschept zitten… vandaar. Als dan plots de lichten aanschieten staan onze gerechtjes tien minuten later op tafel. Drie maal toast met ham en kaas en één maal calamari. Verzorgd en lekker. Na de lunch gaan we nog even ronddwalen in de nabijgelegen shop, maar dat is niet veel zaaks. Om het met de woorden van Luc te zeggen “Gelijkt meer op een schop dan op een shop.

P1199206Wij hebben tijd genoeg en omdat de electriciteit terug werkt besluiten we nog even terug te rijden naar Ikhwa ttu om de projecties te bekijken en de dierengeluiden te beluisteren. Het beeld van die leeuwen met het gebrul er bovenop blijft beklijven.

IMG_9903Hierna hebben we nog een uurtje te gaan voor onze volgende bestemming Paternoster. Een mooi ritje met enorm veel wind. B&B Paternoster lodge is met zicht op zee gelegen op een honderdtal meter van het strand. Bij normale weersomstandigheden komen de vissers hier toe met hun kreeftenvangst. Vandaag is er echter geen bedrijvigheid vanwege het stormweer. Gelukkig is die storm hier niet zo hevig als deze die momenteel in België aan het woeden is.

P1199254Onze leuke B&B met schitterend panorama. Vier dagen zullen we het hier wel gemakkelijk uithouden.

Unknown

Na het uitpakken van de koffers en een paar uurtjes platte en/of computer rust vertrekken we met onze 4×4 Isuzu naar restaurant “De uitgehongerde monnik”.30a2ab79ab8750b008171ddd5fea3c6c

Wat kan men in het kreeftenstadje Paternoster beter eten dan een kreef? Inderdaad. De schaaldiertjes blijven echter eeuwig lang op zich wachten. Moet weeral iets te zien hebben met uitval van elektriciteit. Onze ober weet ook te vertellen dat het ligt aan het feit dat wij de laatste klanten van de avond zijn. Begrijpe wie kan, en het voornaamst is dat die kreeftjes super lekker zijn. We blazen de aftocht rond 23 u en Taxi Luc levert ons feilloos af bij onze Paternoster lodge.