Dinsdag 5 maart. Van Ons Stee (Wellington) naar Ons Genot (Stellenbosch).

Laatste ontbijt, afrekening en afscheid bij Pieter en Anja.

Laatste ontbijt in "Ons Stee".
Laatste ontbijt in “Ons Stee”.

Vandaag zit er slechts een heel kleine verplaatsing (ongeveer 50 kilometer) in, en we hebben dus tijd zat om alles van dicht te bekijken. Bij het buitenrijden van Wellington nemen we nog een foto van de mooie kerk.

De kerk van Wellington.
De kerk van Wellington.

Een kwartiertje later rijden we reeds door Paarl, en maken we een halte, toevallig recht tegenover “Oom Danie se winkel”.Niet te verwarren met de gekende “Ome Samie se winkel” in Stellenbosch, maar toch bijna even extravagant. Het krioelt hier ook van rariteiten, antiquiteiten en brocante. We ontdekken zelfs een ogenschijnlijk echte “Van Gogh”, maar bij nader toezicht bemerken we dat het schilderij de naam kreeg “Vincent 1899” maar geschilderd werd door Bertris in 1999.

Oom Danie se winkel...
Oom Danie se winkel…

 

Rariteiten
Rariteiten en brocante…
Van Gogh or not Van Gogh...
Van Gogh or not Van Gogh…

Onze volgende stop is de opvallende kerk van de Nederduitse Gereformeerde Kerk. Een prachtige kerk, gebouwd in 1969.

Prachtige NG Kerk van Paarl.
Prachtige NG Kerk van Paarl.

Op een vijftigtal meter van de kerk staat een prachtige villa, en dat schijnt de pastorie te zijn. We vernemen langs officieuze weg dat de gelovigen van deze NG Kerk gevraagd worden om maandelijks 10% van hun inkomen af te staan aan de kerk, dan hebben wij toch onze bedenkingen bij deze pastorie-villa. Maar bij zulke zaken blijven we niet al te lang stilstaan, en we zijn weeral onderweg.

IMG_5023
De villa – pastorie…

We rijden langs een grote wijngaard en eindelijk zien we eens plukkers aan het werk. Niet getreuzeld; we rijden de wijngaard binnen, tot heel dicht bij de plukkers. De voorname heer die op ons afstapt en achteraf ook de eigenaar schijnt te zijn, is heel blij dat we zijn wijngaard willen vereeuwigen en verleent ons alle faciliteiten.

Kennis maken met de wijnpluk...
Kennis maken met de wijnpluk…

Hij weet ons ook te vertellen dat hij maar een kleine speler is in dit grote wijnland. De meeste van zijn wijnen gaan naar een coöperatieve, maar de Cabernet verkoopt hij aan de gekende huizen Koelenhof en Simonsig. We maken een babbeltje met verschillende pluksters.

Wijnplukster Betty...
Wijnplukster Betty…
IMG_5030
Julia…
en Maria.
en Maria.
Julian moet de bakkies ophalen...
Julian moet de bakkies ophalen…
en met de traktor rijden.
en met de traktor rijden.

Onze aanwezigheid lijkt een aangename afleiding in hun toch wel eentonige arbeid. De eigenaar geeft ons nog de raad mee om één van de parels van Paarl te bezoeken, het gekende huis FAIRVIEW.

IMG_5076
FAIRVIEW

 Een tiental minuutjes later worden we verwelkomd aan de poort van Fairview Wine Estate: een familiebedrijf waar generatie drie tegenwoordig de scepter zwaait. Omringd door de heuvelachtige, uitgestrekte wijnvelden en met zicht op de Paarlberg. Op een weelderig, kleurrijk landgoed waar koeien vredig grazen en spierwitte geitjes vrolijk ronddartelen wanneer ze niet in hun geitentorentje zitten.

De geit in haar torentje
De geit in haar torentje
De geitentoren.
De geitentoren.

Fairview’s beroemdste wijnlabel verdient een aparte vermelding: Goats do Roam. Een briljante vondst, met zowel een knipoog naar de dartelende geitjes als naar de Cote du Rhone-achtige blend waarvan de wijn is gemaakt. Tijdens het proeven werd ons verteld dat de lancering van het label voor veel opschudding zorgde. Bij de makers van Cote du Rhone én in de pers. Het bracht Fairview niet alleen wereldwijde faam, maar ook een rechtszaak, waarbij Cote du Rhone het onderspit moest delven. Inmiddels heeft Fairview vele smakelijke wijnsoorten onder dit label op de markt gebracht.                          Bovendien produceren zij ook nog een ganse gamma kazen. Ze hebben een vervanger voor bijna elke Franse kaas. Klevere kerels die mannen van Fairview!

De kazen van Fairview
De kazen van Fairview
Het kaasmeisje van Fairview
Het kaasmeisje van Fairview
De vogelschrik van Fairview.
De vogelschrik van Fairview.

In de namiddag verwelkomen de Belgen Eric en Marleen Bovijn ons in hun mooie B&B “Ons Genot”.

"Ons Genot"
“Ons Genot”

We hebben veel geluk gehad dat we hier gisteren reeds reserveerden, want alles is volzet. Zodanig zelfs dat wij de enige nog resterende kamer, de veel duurdere bruidsuite dienden te nemen. Maar omdat we geen bruidspaar (meer) zijn krijgen we die aan de gewone prijs aangeboden.

De Honeymoon suite
De Honeymoon suite
ons honeymoon bed.
ons honeymoon bed.

De slogan van het huis “Waar gasten vrienden worden” wordt hier meer dan bewaarheid; zonder dat wij maar iets van elkaar afweten worden twee van de negen kamers ingenomen door vrienden. Op het terras naast het onze zitten Marie-Anne van Besien met dochter Julie te verpozen. Wat een toeval… Een half uurtje later bemerkt Hilde dat Lieve De Backer, de echtgenote van Remi De Backer (Born in Africa) een plonsje in het zwembad maakt. Wat kan de wereld toch klein zijn in een immens land als Zuid-Afrika! Samen met Marie-Anne en Julie nemen we het avonddinner in het restaurant van “Ons Genot”. Op het buitenterras genieten we er van een aangename babbel, het uitzicht op de feeërieke verlichting van de tuin en de lekkere maaltijd.

De feeërieke verlichting van de tuin.
De feeërieke verlichting van de tuin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *