Maandag 18 Februari. Van Calitzdorp naar Robertson bij Vlamingen Luc en Hilde Uyttenhove.

Onze gastheren Luis en Retief schotelen ons een uitgebreid ontbijtbuffet voor met alles er op en er aan. Wij treuzelen niet te lang want er wachten ons een kleine 300 kilometer tot onze volgende bestemming Robertson. Onze penningmeester Erik is in zijn nopjes, want deze “Soeterus” was tot hiertoe naar prijs/kwaliteitverhouding onze goedkoopste bestemming.                                                                                                                Onderweg rijden we door enkele prachtige fijnbos landschappen. Een plots en uit het niets opduikende steenbok over de weg bewijst dat we een alerte chauffeur hebben.

Prachtig fijnbos.
Steenbok over de weg. Gelukkig hebben we een alerte chauffeur!

We maken een ongepland ommetje van enkele kilometer om een bezoekje te brengen aan Matjiesfontein, een liefelijk klein stadje in de Westkaap.  Als het ware een stukje Schotland in Afrika. Een prachtig Victoriaans hotel (Lord Milner), een stationnetje, een klein museum, een pub, een antiek pompstation en we zijn bijna rond.

Lord Milner; stukje Schotland in Afrika.

Maar de sfeer is er uniek. We zetten een stap terug in de tijd. Het hotel ademt geschiedenis. Het personeel, van de kofferjongen tot het kamermeisje, lopen er nog in hun Victoriaans plunje.

De kofferjongen.

Wij komen juist op tijd voor het 10 minuten durend ritje met een oude London dubbeldekker. Hilarische Johnny en zijn trompetje zorgen voor het nodige  entertainment gedurende het ritje.

Johnny met onafscheidelijke trompet.
Londense dubbeldekker.

Zijn stopwoordje “showtime” zal ons blijven achtervolgen. Later nippen we nog een glaasje in de Time Capsule, de pub die bij het hotel hoort. Hier ook steelt Johnny de show. Op een stokoude piano brengt hij ons een soort Armstrong festivalletje.

Johnny and his piano…

Showtime over en nu maar vlug terug de baan op. Maar voor niet lang. Enkele kilometer verder immers ligt Karoo 1, een boerderij van om en bij de 2000 hectare en daterend uit de jaren 1750. Sinds 2009 heeft Knokkenaar en architect het domein verworven, en omgetoverd tot een volledig nieuw concept.

Karoo 1
Woestyn schapen…

Het is uitgegroeid tot een dorp met huwelijkskapel, twee restaurants, bars en 33 luxe-suites. Het belangrijkste echter is Willy’s enorme collectie hedendaagse kunst die her en der over het domein verspreid werd. Kunst uit België, Europa en Afrika.

Kunst in de natuur…

En juist deze mengeling maakt het zo boeiend. Het begint al bij het oprijden van Karoo 1; een troep grappige, van Afrikaanse parels vervaardigde schapen verwelkomt ons.

Verwelkoming door troep Afrikaanse schapen.

We hebben wel de beste dag niet uitgekozen, want we belanden nog een beetje in de naweeën van de trouwpartij die hier in het weekend plaats vond. We genieten van een verfrissing in de bar, en maken dan een grote wandeling in het domein. De mannen laten zich door hun vrouwtjes verleiden voor een fotoshoot waarbij zij een kunstwerk van een tamelijk corpulente man dienen te imiteren. Het moest een echte “tableau vivant” worden. Het resultaat echter… ziet er niet uit.

Wij moeten die man imiteren…
het resultaat is niet denderend.

Genoeg gegrold; nu ons laatste ritje van de dag naar de “Ballinderry” in Robertson.

De Ballinderry bij Luc en Hilde.

Dit is de B&B die sinds een tiental jaar gerund wordt door Luc en Hilde Uyttenhove. In zijn vorig leven was Luc de belangrijkste sportreporter van “Het Laatste Nieuws”. Mijn Hilde en ikzelf zijn hier al voor de vierde maal op bezoek, en weeral worden we hartelijk en op zijn Belgisch begroet. Dus niet met een drukkie, maar met drie kussen. Hilde (Luc’s Hilde nvdr) is een echte keukenprinses, en is de ganse dag in de weer om voor de gasten een avonddinner te bereiden waar zelfs Peter Goossens “U” zou tegen zeggen. En voor de eerste en de laatste keer laat ik mij verleiden om de 3 gangen te vermelden;                    Als Starter : Brie in een jasje van ham en vergezeld van een vijgensorbet.

Brie in een hamjasje met een vijgensorbet.

Als Main Course : Malse springbok met risotto en halfgare worteltjes.

Springbok met risotto en halfgare worteltjes.

Als dessert : Profiterollekes met Callebaut chocoladesaus.                                                Volleerd sommelier Luc prijst ons bij al dit lekkers enkele heerlijke wijntjes aan.

Hebben wij vanavond niet een beetje overdreven ???

2 gedachtes over “Maandag 18 Februari. Van Calitzdorp naar Robertson bij Vlamingen Luc en Hilde Uyttenhove.”

  1. ziet er een succulante dinner uit… : alhoewel de imitatie bij alle drie minder goed was : de benen te veel gespreid en te weinig in de spriet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *