Zaterdag 26 Januari. Een Mandela dag in en rond Mthatha.


IMG_3778Om 9 uur loodsen we ons door het imposante gangencomplex van het Mayfair hotel naar het restaurant voor het ontbijt. P1077350Tegen 10 u stappen we de Mayfair buiten op weg naar het eerste Mandela museum van de dag. Het ligt slechts een vijfhonderdtal meter van ons Mayfair hotel en we stappen er te voet naar toe.P1077318Onderweg worden we weeral geconfronteerd met het gebrek aan respect dat de zwarte bevolking heeft voor het milieu. Overal ligt de grond bezaaid met afval.

P1077353Geen greintje respect voor het milieu… spijtig.

P1077355Wijzelf hebben hier veel bekijks, want deze stad (Mthatha.. uitgesproken Mahata) is voor 97% bevolkt door zwarten.

P1077419Inderdaad; overal veel bekijks…IMG_9949We hebben iets met Mandela vandaag… 3 musea op 3 verschillende plaatsen. In Mthatha (waar we nu zijn) heeft hij zijn jeugd doorgebracht. In Mvezo is hij geboren, en in Qunu heeft hij zijn laatste levensjaren doorgebracht.

P1077365In het eerste en grootste museum moeten we ons inschrijven. We worden gescand, maar entree betalen hoeft niet. We krijgen supergids Makie toebedeeld, en die zal ons gedurende het volgende anderhalf uur door het leven van Madiba Mandela loodsen. P1077381Nelson Mandela is een van de grote morele en politieke leiders van onze tijd: een internationale held wiens levenslange toewijding aan de strijd tegen racistische onderdrukking in Zuid-Afrika.IMG_3785Verschillende zalen, elk met een apart moment in het leven van Mandela. In deel 2 van het museum staan alle geschenken opgesteld die hij tijdens zijn leven heeft gekregen. Op de plaats van dit museum heeft Mandela zijn jeugd doorgebracht.IMG_3786Dit is Madiba’s erepenning voor het behalen van de Nobelprijs voor de vrede.Hij werd niet alleen bekroond met die Nobelprijs, maar eveneens met het presidentschap van zijn land en de lofbetuigingen van de Verenigde Naties en van de hele wereld. 18 Juli, zijn verjaardag is intussen wereldwijd uitgeroepen als “Mandela Day”.P1077406Enkele beklijvende uitspraken van Nelson Mandela. Tien jaar na zijn vrijlating op 11 februari 1990 opende het Nelson Mandela Museum zijn deuren. Mandela stond erop dat het niet alleen een statische verzameling zou zijn, maar een levend gedenkteken voor zijn waarden en visie. Het was om iedereen die het bezoekt te inspireren en te verrijken, als een katalysator voor ontwikkeling te dienen en het erfgoed en de bronnen die met hem verbonden zijn te delen.

IMG_0004Dominique wil geen enkel detail mankeren.

P1077359De voltallige familie Mandela.

L1260971Sinds zijn triomfantelijke vrijlating in 1990 van een gevangenisstraf van meer dan 25 jaar, stond Nelson Mandela in het centrum van een meest meeslepend en inspirerend politiek drama: de opbouw van een post-apartheid in Zuid-Afrika.

P1077363Het Nelson Mandela-museum werd geopend op drie locaties: Mvezo, Qunu en het Bhunga-gebouw in Mthatha, waar we nu zijn. Dit gebouw hier werd op 11 februari 2000 door Nelson Mandela zelf opengesteld. Het wordt elk jaar bezocht door duizenden Zuid-Afrikaanse en internationale toeristen. Het is een van de belangrijkste erfgoedinstellingen van Zuid-Afrika.L1270009Eenmaal we met de rondleiding klaar zijn mogen we nog wat persoonlijk commentaar geven in het gastenboek, en moeten we afscheid nemen van onze fantastische gids Makie.

IMG_9994Hier hoort alleen maar positief commentaar bij.

IMG_0043Bij het verlaten van het museum kan er nog een grapje af.

P1077438We reizen nu ongeveer 60 km verder naar Mvezo, het geboortedorp van Mandela. We doorkruisen typisch Afrikaanse dorpjes. Spijtig genoeg is de hemel intussen weer toegetrokken en vallen er zelfs enkele regendruppels.

P1077424Hier in Mvezo kunnen we kennis maken met het tweede Mandela Museum.

P1077376Na wat zoekwerk komen we bij dit “huis” van Mandela. Maar dit museum is in principe gesloten. Na een gesprekje met portier Andreas mogen we toch binnen, maar fotograferen is ten strengste verboden. Want de kleinzoon van Mandela zou hier momenteel op bezoek zijn, en die man houdt niet van foto’s.

FullSizeRenderTot hier mogen we fotograferen, maar geen stap verder.

P1077484Buiten staat nog een mooi levensgroot beeld van Mandela, en dat mag wel op de foto.P1077428Nooit twee zonder drie. We trekken terug de baan op, ditmaal naar Qunu, de plaats waar Mandela zijn laatste levensjaren doorbracht, en waar ook een museum ter zijne ere is opgericht. En onderweg weeral Afrikaanse taferelen.P1077448Om de haverklap houden we halt voor een fotoshoot. Zoals telkenjare hebben we weer rennerspetjes bij (met dank aan vriend Noël). En of ze daar gelukkig mee zijn…P1077458Bij een renner hoort een petje…

P1077455Deze dame straalt van geluk met haar trofee.

L1270289Weeral enkele jochies gelukkig gemaakt.

IMG_3797Intussen zijn er in onze wagen ook enkelen gelukkig met zo’n rennerspetje.

P1077461Bij één van onze stops hebben we een kort contact met een dame die in een witte doek gehuld is. Ze is echter zeer schuchter, en loopt het naastliggende huisje binnen. Uit dat huisje horen we plots een luid gezang komen. Nu komt in het deurgat van dat huisje een man posteren, eveneens in een wit kleed gehuld. De man doet ons teken alsdat we gerust mogen binnenkomen.

L1270299We komen waarempel in een soort misviering terecht. Een tiental witte mannen en vrouwen zingen, schreeuwen, dansen en huppelen hier rond, net alsof hun leven ervan afhangt.

L1270298Een van de vrouwen begeleidt het gezang met een trommel. En één van de mannen blaast regelmatig op een hoorn.

L1270301Terwijl twee kinderen het spektakel wantrouwig gadeslaan. Blanke mensen hebben ze hier waarschijnlijk nog nooit gezien.

L1270307De mannen beginnen langsom driester met hun kruisen te zwieren.

L1270311Eén van de vrouwen komt bij Hilde aandraven met een bijbel. Zij vouwt het boek open op een bladzijde over de tien geboden.L1270313De Zionistische Zuid-Afrikaanse kerk is afgeleid van de Amerikaanse pinkstergemeente. Het Zionisme kenmerkt zich door het geloof in gebedsgenezing, doop door totale onderdompeling en het verbod op alcohol, tabak, medicijnen en varkensvlees. De kerk telt zo tweeduizend gemeentes en bevindt zich door heel Zuid-Afrika, De Zionistische kerken houden elke zaterdag  een kerkdienst in traditionele kledij. Na een twintigtal minuutjes, en terwijl de dienst nog volop aan de gang is, druipen we zo ongemerkt mogelijk af. Was me dat weeral een formidabele belevenis.P1077495Nu moeten we nog 20 kilometer verder naar het derde Mandela Museum, ditmaal in Qunu. Hier heeft Nelson zijn laatste levensjaren doorgebracht. p de terugweg stoppen we nog in QUNU, waar Mandela zijn laatste woonplaats zou gehad hebben. Maar dit museum is momenteel leger dan leeg. L1270359Op uitzondering van een paar foto pancartes staat dit gebouw leeg.

P1077487Er is ook een grote aula, maar die is op één uitzondering na ook volledig leeg. P1077489Inderdaad, daar zit een VIP op één van de stoeltjes.

IMG_3798Na deze rijkgevulde dag maken we afspraak in het restaurant van ons Mayfair hotel. We genieten met z’n tweeën van lekkere vis en voor de anderen spaghetti bolognaise of macaroni met kaas. En dit met een flesje Chenin Blanc. Achterop de wijnfles is een etiket gekleefd met een voor ons hoogst eigenaardige tekst; “Nooit op de weg wandelen als je gedronken hebt; je kan gedood worden”. Met deze wetenschap in het achterhoofd trekken we rond 21u30 naar ons bedstee.

 

Een gedachte over “Zaterdag 26 Januari. Een Mandela dag in en rond Mthatha.”

  1. Dag Hilde en Christian
    Boeiend om jullie Zuid-Afrika avontuur weer te volgen. Gisteren hadden jullie een rendez-vous met de wereldgeschiedenis, het Mandela-museum. Maar ook jullie tocht over hangbruggen en van koffie en krokodillen tot crêmes met bergen slagroom … je zou voor minder smelten! Ik blijf jullie volgen. Hier in Waregem is het momenteel bèrekoud en nat; dus jullie missen niet veel.
    Groetjes
    Marc & co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *