Woensdag 23 januari. Een dag in de omgeving van Southbroom.


IMG_9938We zijn het al gewoon aan het worden; om 9 uur appel aan het ontbijt. Dave staat al klaar om ons een english breakfast op te dringen. Hij verwondert zich dat we geen worst, tomaat enz in onze eieren willen. Hij legt zich hierbij neer (figuurlijk) en serveert dan maar een ei met spek. Rest van het buffet zijn de normale cornflakes, fruitsla en toasts. Als surprise krijgen we hier lekkere croissantjes bij.

IMG_9939Hilde ziet het helemaal zitten voor vandaag…

 

IMG_3667Na het ontbijt is Luc één en al belangstelling over de boekskes die in de receptie liggen. Misschien valt er hier of daar nog iets bij te leren over de bezienswaardigheden uit deze streek.

P1077125Voila, we kunnen er weeral tegen en vertrekken voor een bezoek aan een  koffieplantage in Beaver Creek, ongeveer 40 km hiervandaan. Start van de presentatie 12 u.P1077133Als ’s werelds meest zuidelijke koffieplantage, is het Beaver Creek Coffee Estate de thuisbasis van drie generaties koffieboeren, gespecialiseerd en bekend als een van de beste Arabica koffietelers.

IMG_9941Een jonge gast, luisterend naar de naam van Jeff Stopforth neemt ons op sleeptouw en tracht ons in te leven in de wondere wereld van de koffie.

P1077139Enig probleem : hij spreekt danig rap,  hij mompelt en slikt zijn woorden in, zodat we er bijna niets van meedragen. Spijtig…

P1077155Het groeien van een goede kwaliteit koffieplant is een langdurig proces. De koffieplanten kunnen tot 18 meter hoog worden maar op de plantages worden deze meestal terug gesnoeid tot 2 meter. De bessen zijn dan makkelijker te plukken en bovendien zal de koffieplant meer bessen gaan produceren.

P1077134Een koffieplant groeit niet overal. De plant heeft een tropisch klimaat nodig en komt alleen rond de evenaar voor. In onze achtertuin in België zal deze dus niet zo snel groeien. Naast een tropisch klimaat heeft de plant ook genoeg schaduw nodig. Daarom zul je op een koffieplantage ook altijd andere bomen vinden zoals bananen- en avocadobomen.

IMG_9935Het duurt 3 tot 5 jaar vanaf het ontkiemen van de koffiebonen totdat de volledig uitgegroeide koffieplant bessen produceert. Dus als je een mooie plantage begint met nieuwe koffieplanten, dan duurt het nog ongeveer 5 jaar voordat je daadwerkelijk kunt gaan oogsten.

IMG_9696Een koffieplant heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar, daarna zal je de plant moeten vervangen of helemaal moeten terugsnoeien.

P1077143Ook het rijpen van de vruchten is een langdurig proces. Het duurt 8 tot 12 maanden totdat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot een koffieboon. Voor echt lekkere koffie worden alleen de rijpe bessen geplukt, anders is je koffie niet lekker. Net zoals een onrijpe of overrijpe banaan niet lekker is, zijn on- en overrijpe koffiebessen en bonen minder smaakvol om te consumeren. Dit is een arbeidsintensief proces aangezien dit met de hand gebeurt. Zo weet je zeker dat alleen de echt rijpe bessen geplukt worden en er geen viezigheid zoals takjes en modder meekomen. P1077146Zijn de koffiebonen helemaal schoon en ontdaan van het vruchtvlees, dan kunnen ze worden gebrand. Door het branden karamelliseren de suikers in de koffieboon en krijgt deze zijn herkenbare bruine kleur.P1077151Het is belangrijk om de bonen direct daarna af te koelen zodat de boon niet doorbrandt en zijn kwaliteit verliest. Je kunt de koffieboon in verschillende gradaties branden met verschillende brandpatronen. P1077157Deze heren zijn één en al belangstelling.

P1077148Bij de branding gaat de boon door 1 of 2 zogenaamde cracks. Door het verhitten zet de boon uit en klapt het vliesje eraf. Dit is een klein beetje te vergelijken met het poppen van popcorn. De tijd van het branden en de temperatuur kunnen veel bepalen op de uiteindelijke smaak van de boon.

IMG_9708Om tot verschillende smaken te komen kun je verschillende bonen van verschillende landen en plantages met elkaar mengen, dit heet een melange. Omdat koffie een natuurproduct is, kan het zijn dat elke oogst een beetje anders is. Als je altijd dezelfde smaakbeleving wil garanderen is het daarom belangrijk een melange te maken. Professionele koffie-proevers zorgen ervoor dat de smaak van een melange gelijk blijft door vanuit diverse oogsten verschillende koffies in andere verhoudingen met elkaar te melangeren.

P1077158Vanaf nu hoeven we Jeff niet meer zo goed te begrijpen. We zijn immers aan het hoofdstuk “proeverij” begonnen. En woorden als black, milk, expresso, melange en cappuccino hebben voor ons geen geheimen.P1077160Hier schudt Jeff een een kunstwerkje uit zijn koffie- en crêmekannetje ; een kunstwerkje om “U” tegen te zeggen.

IMG_9936Tegen13u30 is de show afgelopen en kunnen we verder richting Shelly Beach. We weten dat er daar een Vodacom winkel is, en omdat Luc zijn datakrediet bijna op is wil hij daar gaan bijtanken. Maar al snel zal blijken dat datakrediet bijtanken niet voldoende is; er mankeert ook iets aan zijn router.

P1077179Er zit niets anders op dan ook een nieuwe router te kopen. Hierna schijnt alles terug naar behoren te werken. Oef…P1077175Het is intussen 14u30 en onze buiken zijn serieus aan het protesteren. Een paar passanten tippen ons het restaurant “C-BALI” iets verderop aan het strand van St Michaël on sea.Z1Hilde opteert voor zes oestertjes en de rest van het gezelschap kiest voor scampis. En daar mag wel een flesje Sauvignon Blanc bij.

Aan de tafel naast ons zitten twee dames, en die hebben al vlug door dat wij Vlamingen zijn. Misschien wel omdat wij altijd zo stil praten…  Zij spreken ons aan en vertellen dat ze van Holland zijn. Maar ze wonen in South Carolina en ze hebben hier een buitenverblijf in Shelly Beach. Ze vinden het leuk om ons enkele tips te geven over deze omgeving. We weten al vlug wat we hier morgen allemaal kunnen aanvangen. Welgeteld één uurtje later krijg ik volgende mail in mijn mailbox;

Beste Christian en Hilde

Ik ga mijn bes doen om Nederlands te schrijven en ik hoop dat u het goed snap:-)

De gratis tijdschrift met informatie is ook online zien ik – www.southernexplorer.co.za Het zien zo eruit:

Schermafbeelding 2019-01-25 om 06.07.03Ik gaan wel ook een paar ideën doorgeven:

Schermafbeelding 2019-01-25 om 06.07.41

Schermafbeelding 2019-01-25 om 06.08.07

Schermafbeelding 2019-01-25 om 06.08.354) ROADTRIPS

Schermafbeelding 2019-01-25 om 06.09.26Ons wens julle n wonderlike vakansie toe, sou julle verdere hulp benodig Whatapp my gerus op nommer +13365097959

Hartlijke groete

Karin Hougaard en Lize Booysen

Ongelofelijk toch hoe dienstbaar de mensen hier toch kunnen zijn. Intussen is het bijna 17 u geworden en we hebben beslist om ergens in een warenhuis een broodje en wat yoghurt te kopen ter vervanging van ons souper voor deze avond. We maken nu eerst nog een wandelingetje langs de kustlijn.

P1077174Dominique en Luc langs de kustlijn.

P1077170Genieten langs het strand van St Michaël on sea.

P1077173Genieten bis langs het strand van St Michaël on sea.

P1077182Er zit een bijna volledige voetbalploeg in deze pick-up. En of het plezant is?

P1077097Zoals gepland lopen we nog een warenhuis binnen om enkele kleinigheidjes te kopen voor ons avondmaal.

P1077164En nu maar vlug terug naar ons Coral Tree verblijf. De TomTom GPS hebben we al niet meer vandoen. We hebben genoeg aan een windwijzer. Een paar uurtjes niksen en daarna nog een lichte maaltijd in de ontbijtruimte van onze B&B Coral Tree. Koekjes, yoghurt en een beetje fruit. Dit alles ge-arroseerd met echt en natuurlijk spuitwater. Wie zegt beter? Tegen 22 uur naar onze bedstee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *