We ontwaken bij grijze lucht en motregen. Aan de plassen te zien moet het vannacht nogal wat geregend hebben. Het zal dus voor de eerste keer ontbijt binnen worden. Maar niet getreurd; tegen 10 uur overwint de zon het op de wolken. Vandaag willen we naar Velddrif, het dorpje waar de bokkoms gevangen, gedroogd en/of ingevroren worden. Bokkoms zijn een speciale soort haringen. Hier te lande beschouwd als een ware delicatesse.
Deze bakken gaan naar de droogrekken.
In lange rijen worden ze opgehangen in de droogrekken.
Zingend stoppen deze dames de bokkoms per twee in een plasticzakje en die zakjes gaan dan naar de diepvries.
In de bokkomlaan gaan we een koffietje drinken op een bootstijger. Daar krijgen we een gratis balletoptreden te zien van een viertal pelikanen. Gratis ballet van vier pelikanen.
Als volleerde ballerina’s voeren ze hun nummertje op.
Aan de overkant van de Bokkwomlaan is er een kunstgalerijtje en een curios-shop. Jamie, de uitbater van die shop is een apart specimen. Zijn kot hangt vol met de meest gekke dingen. Hij verkoopt zelfgemaakte confituur maar ook damesstrings en andere gezelschapsspelen. Je kunt het niet bedenken. Extravagante Jamie is zijn geld aan het tellen.
Zelfs stringskes die verwijzen naar de bokkoms.
Intussen is Hilde VdE zijn zelfgemaakte confituur aan het bekijken.
En buiten staan de pelikanen ons nog steeds op te wachten.
Aan de overkant heeft een blauwe reiger zopas een visje gevangen. Wat zitten we hier toch in een prachtig natuurgebied.
Om de haverklap zien we schitterende fauna en flora.
Weeral een prachtexemplaar in ’t vizier…
We rijden enkele kilometer door naar Saldhana, en daar genieten we in de Captains Cabin van een heerlijk vispannetje. Enkele jaren geleden sliepen we op enkele meter hiervandaan bij Hasseltse Chris in B&B Avondrust. Wij hebben danig goede herinneringen aan Chris dat we niet willen nalaten efkes binnen te wippen in haar “Avondrust”. En of we welkom zijn. We genieten er van een heerlijk koffietje en Chris vertelt honderduit over haar Afrikaanse ervaringen. “Avondrust” bij Hasseltse Chris in Saldhana. Zalig vertoeven…
En ook nog een beetje genieten op ons terras.
Tegen 18 uur zijn we terug in ons huisje. We gaan nog een uurtje profiteren van de happy hour in de receptie van Port Owen. Maar die happy hour loopt wel een beetje uit… daarna nog een braai in mineur met overschotjes uit onze koelkast. En daarna vlug dodo!