Woensdag 12 Februari 2020. Een dagje Velddrif met een leuke boottocht.

href=”http://www.christiandevos.be/wp-content/uploads/2020/02/IMG_8675.jpg”>IMG_8675We hebben deze morgen weeral lopend water. We komen dus fris en monter aan ons tafeltje met uitzicht op het strand en zijn vissers.

IMG_8676Als naar gewoonte een dubbele pannenkoek met fruit, mascarpone en honing. Daarbij een cappuccino. Meer moet dat niet zijn.

P1199328Het is kalm op zee. Volgens insiders is het water te koud om grote hoeveelheden te vangen.

Schermafbeelding 2020-02-12 om 08.51.02Hoe kleiner de vangst, hoe meer kans op foefelare. De controleurs die de vangsten moeten wegen zitten kaart te spelen in de bascuul container. De kleine vangsten vervliegen langs illegale weg in de mandjes van de restaurateurs uit de streek, of in de handen van de toeristen.

P1199327Intussen vliegen de foto- en filmrolletjes in ijltempo door de camera’s van Luc en Dominique.

P1199326Op Onze ogen vallen op een eenzame man die op een rotsblok in een enorm dik boek aan het lezen is. Als Luc informeert of dit misschien een bijbel is krijgen we spontaan een gans verhaal te horen.

Schermafbeelding 2020-02-14 om 07.02.05De kerel komt elke morgen van welgeteld 21 kilometer ver op deze rots bidden en mediteren. En dit voor 100 minuten.

Schermafbeelding 2020-02-14 om 07.02.05Hij heeft een klein flesje olie bij, en over de samenstelling van die olie krijgen we ook een ganse uitleg.

Schermafbeelding 2020-02-14 om 07.10.57Bij zijn aankomst in de baai van Paternoster gooit hij drie druppels van die olie in de oceaan. Samen met zijn gebeden resulteert dit in een veilige aankomst van de vissers, en in een veel grotere vangst. Gedurende de weekdagen gaat hij ook dagelijks naar de kerk voor een dienst van één uur. Op zondag duurt de dienst drie uur, maar dan komt hij niet naar Paternoster. Geestelijke liederen zingen doe hij ook graag, en we moeten hem niet veel pramen om er eentje te laten horen. Is hij gelukkig?… en of!!!

IMG_8168Luc en ikzelf lopen ook nog even langs bij Wolfgat; “the best restaurant of the world”. Sinds drie maand hebben we daar een reservatie lopen voor morgenavond. Of ze die eventueel niet kunnen verplaatsen naar vanavond?

P1199320In de keuken van het restaurant worden we vriendelijk te woord gestaan. Maar die reservatie een dagje vooruitschuiven behoort spijtig genoeg niet tot de mogelijkheden.

P1199321Na deze ervaringen kunnen we met gerust gemoed en onder bescherming van “The Lord” onze tocht aanvatten naar Velddrif, het havendorpje van waaruit we onze boottocht gereserveerd hebben.

P1199369We hebben in feite tijd op overschot. We besluiten om nog een omwegje te maken naar Port Owen. Hier hebben we nog mooie herinneringen aan een weekje verblijf van een vijftal jaren geleden.

Port-Owen-Marina-views-from-Harbour-Lights-005Hier komen heel wat souvenirs naar boven. Tegen het middaguur zetten we onze tocht verder naar Velddrif.

P1199345 Velddrif heeft heel wat te bieden; stranden, vissers en waadvogels.

P1199350Het dorpje staat vooral bekend voor zijn bokkoms. Dit is een soort gezouten en gedroogde vis die in de West-Kaap van Zuid-Afrika algemeen bekend staat als “harders”, en is hier een bekende delicatesse Deze gezouten vis wordt gedroogd in de zon en wind en wordt gegeten na het afschilferen van de huid. In sommige gevallen wordt het ook gerookt . Het wordt soms “fish biltong ” genoemd. Het woord bokkom is afgeleid van het woord bok (het Nederlandse woord voor bok of geit ) en verwijst naar het feit dat bokkoms aan geiten doen denken, omdat bokkoms dezelfde vorm hebben als de hoorns van een geit. Ze zijn net zo hard, en ze stinken net zoveel als de hoorn van een geit. (geiten hebben geurklieren achter hun hoorns die de geur veroorzaken)

P1199370Het is al over de middag, en we willen ergens een kleinigheidje verorberen. Misschien in “Gatvol”. Maar Gatvol is de dinsdag gesloten, en de woensdag ook niet open… Dan maar naar Bokkum café. De kaart heeft niet veel te bieden, en we houden het bij een milkshake.

P1199349Aan de ingang van een nabijgelegen winkeltje maakt de uitbater publiciteit met zijn ex schoonmoeder.

P1199357Het is bijna 15 uur. Stipt als we zijn gaan we ons aanbieden bij “Cracklin Rosie River Tours. Wendy en haar echtgenoot Nico zijn reeds aan het afmeren. Er komt nog één andere familie aan boord; vier volwassenen en een kindje.

P1199374Dit is ze dan; Wendy, onze gids en toeverlaat. Zeer vriendelijke dame.

P1199392Van bij het begin krijgen we langs de waterkant flamingo’s in het vizier.

P1199407En in de lucht een groepje ibissen.

P1199383Ja, zelfs pelikanen…

P1199380…nu flamingo’s in de lucht.

P1199404Luc weet bijna niet waar eerst te filmen.

P1199395En Hilde is ook één en al concentratie.

P1199365Oooohhh… wat een mooie grijze reiger…

P1199419…en welke schitterende vogel is dit? Jawel,een Afrikaanse slangenhalsvogel.

IMG_8677Intussen is Hilde babysit van dienst gebombardeerd.

P1199397Intussen zien we in de verte op de spoorlijn een goederentrein passeren die 4,3 kilometer wagons meezeult.Allemaal volgepropt met staal. Middenin en op het einde zit er uiteraard ook een locomotief.

P1199446Het is bijna 18 u als we terug aanmeren en afscheid nemen van Wendy en Nico.We gaan ons vlug verfrissen want we hebben om 19 u een tafeltje doen reserveren bij Noisy Oyster, een toppertje in Paternoster. Dec reservatie werd door de manager van onze B&B geregeld en door haarzelf nogmaals bevestigd.

IMG_4415Stipt op tijd melden we ons aan bij de receptie van Noisy Oyster. Maar daar krijgen we van de manager Debbie te horen dat er helemaal niets gereserveerd werd. Noch op naam van Devos, noch op naam van onze B&B. Debbie tracht nu alles in het werk te stellen om ons ergens anders binnen te loodsen, maar zonder succes…

IMG_8457We beginnen dan maar rondjes te rijden en passeren ons restaurant van de eerste avond; The Hungry Monk. En wat dacht je? Zij kunnen ons een tafeltje versieren.

IMG_8525Krijgen we daar wel de beste vis geserveerd van de (voorlopig) ganse reis. Kingklip met Japans getinte saus. Delicious! Einde goed, alles goed, en de rest is voor morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *